Zdražení elektřiny a plynu stojí naše město desítky milionů

Přečtěte si komentář zaslaný do prosincového čísla roudnických novin týkající se růstu nákladů za energie.

Energetická krize dopadá nejen na naše domácnosti, ale i na rozpočet města. Zvýšení cen elektrické energie a plynu si vyžádalo mimořádný příspěvek pro školy, školky a domov důchodců v celkové výši více než 11 milionů korun. Dalších zhruba 10 milionů navíc bude nutné investovat do provozu kulturního domu, bazénu, zimního stadionu a dalších objektů v majetku města.

Je pozitivní zprávou, že Roudnice nad Labem dokázala najít dostatek prostředků, aby mohl být zachován nejen provoz základních služeb, ale i provoz veřejnosti přístupných sportovišť a kulturních zařízení. Bohužel, peníze, které nyní musíme zaplatit za energie, budou chybět jinde. Pro představu, náklady na růst cen energií odpovídají nákladům na stavbu skateparku. To znamená, že pokud cena elektřiny a plynu neklesne na původní úroveň, protopíme a prosvítíme každý rok jednu investici do veřejného prostoru.

Jsem přesvědčen, že jsme jako město v minulosti zaspali v realizaci projektů, které by vedly k větší energetické nezávislosti. Ať už by to byla instalace fotovoltaických panelů na střechy veřejných budov nebo realizace větších projektů, jako například vybudování bioplynové stanice.

Přitom už několik let bylo jasné, že investice do obnovitelných zdrojů energie mají rychlou návratnost. Navíc se ukazuje, že takové projekty nejsou jen výsadou velkých měst jako je Praha nebo Brno. Například Chrudim do první fotovoltaické elektrárny na střeše úřadu investovala už v roce 2018. Návratnost investice byla 4 roky a proto v Chrudimi od té doby nainstalovali panely na několik dalších veřejných budov.

Nikdy není pozdě resty z minulosti dohnat. Proto doufám, že roudnická vládnoucí koalice co nejdříve připraví projekty, které našemu městu pomohou výdaje na energie snížit. Energetickou krizi nelze brát na lehkou váhu, je velmi pravděpodobné, že ceny energií zůstanou na vysoké úrovni dlouhodobě. Piráti jsou připraveni podpořit v zastupitelstvu všechny projekty a investice, které půjdou správným směrem a zajistí, že město bude vyrábět část elektřiny samo.

Neutěšená dopravní situace ve Školní ulici

Se začátkem školního roku se do roudnické veřejné debaty vrátilo téma bezpečných cest do školy. Na sociálních sítích i v osobních rozhovorech jsem zaznamenal zejména stížnosti na provoz kolem 3. základní školy. V oblasti kolem křižovatky Neklanova a Školní sídlí 3 školky, dvě základní školy, praktická škola a střední odborná škola a učiliště. Již samotný výčet vzdělávacích institucí značí, jak moc je toto místo exponované, a zároveň, jak důležité by mělo být zajistit zde klidnou dopravu, zejména v ranní špičce.

Prosazujeme co největší transparentnost na všech úrovních.

Od začátku funkčního období současného zastupitelstva se snažíme zlepšit transparentnost roudnické radnice na všech úrovních. Co největší veřejná kontrola a spoluúčast občanů na rozhodování města zamezuje korupci a nehospodárnému jednání. Transparentnost patří mezi programové priority Pirátů jak v Roudnici nad Labem, tak na celorepublikové úrovni.