Projev našeho zastupitele na ustavujícím zastupitelstvu

10. listopadu 2022

Na ustavujícím zastupitelstvu představil Adam Šenk náš postoj k nové koalici. Projev najdete v přiloženém videu nebo zde v textové podobě.

Vážené zastupitelky, vážení zastupitelé,

ekonom Filip Pertold, výzkumný pracovník a koordinátor v think tanku IDEA při CERGE-EI přichází s tezí, že v České republice se nevede politický spor na pravolevé ose, ale nýbrž o to, zda má stát (případně kraj nebo obec) dělat všechno pro to, aby svět vypadal jako “někdy dřív”, nebo se máme přizpůsobit poznání a realitě dneška. Jeho kolega a člen Národní ekonomické rady vlády Libor Dušek pak definuje ono "jako dřív" jako stav věcí, který se podařilo vybudovat během transformace cca do roku 2010.

Výsledek komunálních voleb po celé ČR podle něho pak ukazuje, že voliči nechtějí žít stejně kvalitně jako na západě Evropské unie, a že o další zlepšování a modernizační změny moc zájem není. Libor Dušek činí kvalifikovaný odhad, že zisk stran z tábora “jako dřív” se pohybuje mezi 60-90 % voličů. Když se podívám na výsledky voleb v Roudnici, na jednotlivé strany a zvolené zastupitele, musím konstatovat, že podobný výsledek vidíme i v našem městě.

My, jako Piráti, tuto skutečnost plně respektujeme, a je nám jasné, že nám rozdělení mandátů v současném zastupitelstvu, společně s výsledky povolebních vyjednávání, přisuzuje opoziční roli.

Pirátská strana je připravena být opozicí konstruktivní. Proto jsem se sešel se všemi lídry právě vznikající vládnoucí koalice a nabídl jim pomoc v tématech, která jsou pro nás důležitá, a u kterých zároveň máme pocit, že bychom s koalicí mohli najít shodu. Namátkou:

  • zvýšení transparentnosti radnice směrem k nakládání s finančními prostředky a zvýšení transparentnosti rozhodování
  • zlepšení a odpolitizování Roudnických novin (tady jsem přinesl Manuál pro dobré radniční periodikum, jako návod, jak se to dá dělat, a věnuji ho starostovi a místostarostům)
  • ladění pravidel pro kontribuce developerů
  • implementace dopravní koncepce do dopravní politiky města
  • participace občanů na rozvoji území a na rekonstrukci ulic a náměstí
  • nelegální parkování
  • péče o zeleň nebo stromy v ulicích
  • a mnohé a mnohé další

Protože chceme být konstruktivní opozicí, a protože respektujeme výsledek voleb, budu dnes do rady volit nominanty Akce R, jakožto vítěze voleb a stranu, která přináší určitou naději na změny, které považuji za správné. Budu také volit nominanty Společně pro Roudnici nad Labem, protože rozumím povolební matematice, a respektuji kontinuitu, kterou do vznikající koalice přináší právě Společně pro Roudnici.

Bohužel nemohu, při vší úctě, zvednout ruku pro nominanty hnutí ANO. Nerozumím tomu, proč koalice musí být tak široká. Jasnou většinu 12 zastupitelů (která byla dostatečná po celé minulé období) dají dohromady dva vítězné subjekty. Počet místostarostovských pozic také není nekonečný. Takto široká koalice dle mého názoru vede například k tomu, že jako místostarosta nebude moci pokračovat Vlasta Čtverák, což považuji, přes veškeré rozpory, které s Vlastou Čtverákem máme, za oslabení. Zde bych si dovolil položit otázku kandidátovi na starostu, jaké má podle něj takto široká koalice přínosy?

Zároveň bych rád dodal, že budeme z opozice hájit svůj program a zájmy našich voličů. Budeme zastávat pohledy a myšlenky, které jsou sice často menšinové, ale svoje zastání potřebují. Proto budeme vždy důsledně hájit:

  • chodce a zejména bezpečnost dětí cestou do školy
  • otevřenost radnice
  • hezký a klidný veřejný prostor, který slouží podnikatelům a místním obyvatelům a podnikatelům, nikoliv jako vysokorychlostní přivaděč na dálnici D8 pro lidi, kteří bydlí v satelitech v okolí Roudnice
  • nutnost boje s klimatickou změnou, což se týká nejen dopravy, ale také péče o zeleň, energetiky a dalších oblastí.
  • rozhodování na základě vědeckých poznatků a dat
  • a další a další témata

Pan starosta Padělek v dopise voličům, který jsem i já obdržel, slibuje že, cituji: “budeme dbát o to, aby vše, co bude v našem městě budováno, bylo výsledkem společné práce nás komunálních politiků s Vámi občany dle principů zastupitelské demokracie.“

Podle mě je důležité připomínat, a já to budu dělat po celou dobu mého mandátu, že dobře fungující demokracie nestojí jen na úctě k zákonům, ale i k nepsaným pravidlům a zvyklostem, které vedou k lepší politické kultuře. Proto i na tomto zastupitelstvu budu prosazovat, aby opozice měla dostatečné zastoupení v kontrolních orgánech. Aby místo předsedy kontrolního výboru připadlo nejsilnější opoziční straně, aby v kontrolním výboru měla opozice většinu, a aby opozice měla zastoupení v redakční radě Rroudnických novin.

Vážené kolegyně, vážení kolegové,. Ppřejiu vVám i nové koalici úspěchy. Přejui nám, abychom v následujících letech co nejčastěji nacházeli shodu, ale zároveň, abychom se na tomto místě nebáli diskutovat a nesouhlasit spolu. Ostatně demokracie a naše demokratické instituce, mezi které patří i toto zastupitelstvo, jsme vynalezli a ustanovili pro to, že je naprosto přirozené, že každý máme jiný pohled na svět a naše město. Také nám všem přejui, abychom po celé čtyři roky pamatovali, že politický spor neznamená osobní spor, a že i přes rozdílné názory spolu můžeme lidsky vycházet. Ostatně, toho co nás spojuje je nakonec víc, než toho, co nás rozděluje.

Děkuji.

V přiloženém videu můžete shlédnout záznam celého ustanovujícího zastupitelstva

YT_poster_v_ZBx90LCghTw Spuštěním videa dojde k načtení obsahu třetích stran z portálu YouTube.
Sdílení je aktem lásky

Další podobné články

Neutěšená dopravní situace ve Školní ulici

Neutěšená dopravní situace ve Školní ulici

Se začátkem školního roku se do roudnické veřejné debaty vrátilo téma bezpečných cest do školy. Na sociálních sítích i v osobních rozhovorech jsem zaznamenal zejména stížnosti na provoz kolem 3. základní školy. V oblasti kolem křižovatky Neklanova a Školní sídlí 3 školky, dvě základní školy, praktická škola a střední odborná škola a učiliště. Již samotný výčet vzdělávacích institucí značí, jak moc je toto místo exponované, a zároveň, jak důležité by mělo být zajistit zde klidnou dopravu, zejména v ranní špičce.

Prosazujeme co největší transparentnost na všech úrovních.

Prosazujeme co největší transparentnost na všech úrovních.

Od začátku funkčního období současného zastupitelstva se snažíme zlepšit transparentnost roudnické radnice na všech úrovních. Co největší veřejná kontrola a spoluúčast občanů na rozhodování města zamezuje korupci a nehospodárnému jednání. Transparentnost patří mezi programové priority Pirátů jak v Roudnici nad Labem, tak na celorepublikové úrovni.