Nastavme společně pravidla pro politickou reklamu ve městě

Nastavme společně pravidla pro politickou reklamu ve městě

Náš veřejný prostor je přesycen reklamou. Vyskakuje na nás z televize, na internetu a sociálních sítích, potkáváme ji v ulicích.

Ačkoliv má reklama ve veřejném prostoru svoje místo, a je jedním ze základních kamenů společenské komunikace (vývěsní štíty obchodů, plakátovací plochy s upoutávkou na kulturní dění…), lze určitě i v těchto případech vymyslet podobu, která bude město doplňovat. Důležité také je, aby k sobě seděla jednotlivá označení obchodů a vzájemně se netloukla.

Vzorem nám může být například obec Litomyšl, která dokázala vynutit i na tak silném hráči, jako je nadnárodní korporace Lidl, aby svoji provozovnu postavil architektonicky kvalitní a nerušivou. V našem městě by se inspirací mohla stát například kavárna Polovina Kafe.

Denně jsme svědky, že se Roudnici nad Labem tuto otázku řešit příliš nedaří. V centru města najdeme billboardy, které zakrývají fasády budov. Roudnické panaroma, které můžeme pozorovat z dálky při příjezdu do města, je spoluvytvářeno nejen zámkem a panelákovými domy v Aleji 17. listopadu, ale bohužel i nadrozměrným reklamním sloupem u roudnického Kauflandu.

V předvolební době k už tak velkému množství reklamy přispíváme i my, politici, umisťováním vlastních reklamních objektů. Stačí si vzpomenout na poslední volby, kolik dočasných bannerů se po městě objevilo.

Proto jsem na posledním zastupitelstvu navrhl, abychom jako roudnické politické strany společně vypracovaly pravidla, které budou množství politické reklamy v ulicích regulovat. Je také důležité, aby taková pravidla zaručila všem kandidujícím možnost se svými voliči komunikovat. Proto by, podle mě, měly mít v budoucnu všechny kandidující strany vyhrazený prostor v městských novinách a televizi, a město by mělo organizovat veřejnou předvolební debatu.

Doufejme, že pokud taková pravidla budou schválena, budou i dodržována. Při poslední komunální kampani umisťovala SPD své billboardy nelegálně na cizí ploty a budovy. Opět se ukázalo, že jsou lidé a skupiny, kteří se neřídí pravidly ani základní slušností.

Sdílení je aktem lásky

Další podobné články

Neutěšená dopravní situace ve Školní ulici

Neutěšená dopravní situace ve Školní ulici

Se začátkem školního roku se do roudnické veřejné debaty vrátilo téma bezpečných cest do školy. Na sociálních sítích i v osobních rozhovorech jsem zaznamenal zejména stížnosti na provoz kolem 3. základní školy. V oblasti kolem křižovatky Neklanova a Školní sídlí 3 školky, dvě základní školy, praktická škola a střední odborná škola a učiliště. Již samotný výčet vzdělávacích institucí značí, jak moc je toto místo exponované, a zároveň, jak důležité by mělo být zajistit zde klidnou dopravu, zejména v ranní špičce.

Prosazujeme co největší transparentnost na všech úrovních.

Prosazujeme co největší transparentnost na všech úrovních.

Od začátku funkčního období současného zastupitelstva se snažíme zlepšit transparentnost roudnické radnice na všech úrovních. Co největší veřejná kontrola a spoluúčast občanů na rozhodování města zamezuje korupci a nehospodárnému jednání. Transparentnost patří mezi programové priority Pirátů jak v Roudnici nad Labem, tak na celorepublikové úrovni.