Na koho zapomínáme?

Na koho zapomínáme?

S velkým stavebním rozvojem města budou roudničtí zastupitelé často stát před úkolem pojmenovat nové ulice. Právě proběhlé únorové zasedání zastupitelstva mělo na programu schválení hned tří nových jmen. Vzhledem k tomu, že takový krok je v podstatě trvalý a zároveň má nemalý symbolický význam, stojí za to se zamyslet, jak na tom s názvy ulic v Roudnici vůbec jsme.

Začněme malou statistikou. Podle otevřených dat je v Roudnici 116 ulic, z nichž je 57 pojmenovaných ,,popisně” (např. Krabčická, Na Kolečku, V Uličkách) a 59 po historických či fiktivních osobnostech (např. Jungmannova, Karlovo náměstí, Neklanova).

Zajímavější však je podívat se, zda na některé osobnosti nezapomínáme. Roudnické ulice se jmenují po lidech celostátního (T. G. Masaryka) i lokálního (Špindlerova) významu, což se mi jeví jako hezký způsob udržení historického odkazu.

Mrzí mě však, že jsou skupiny obyvatel, na které jsme při pojmenování ulic skoro zapomněli. Věděli jste, že pouze dvě ulice ve městě nesou jméno po ženách? Mohlo by se tak zdát, že českou historii tvořili pouze muži, což určitě není pravda. Co třeba vzpomenout významnou umělkyni celosvětového významu, Klementinu Kalašovou, která v Roudnici nad Labem prožila své dětství?

Stejně tak jsme zapomněli na občany židovského původu, kterých tu až do druhé světové války žilo mnoho. Jak připomíná občanská ,,Iniciativa pro uctění památky Kurta Epsteina”, byly mezi nimi velké osobnosti jako právě tento slavný plavec a olympionik. I oni by si zcela jistě zasloužili, aby některá z roudnických ulic nesla jejich jméno.

Jsem přesvědčen, že veřejná diskuze nad názvy nových ulic se ve městě prakticky nevede a přitom je to téma, do kterého by se jistě mnoho občanů s chutí zapojilo. Netvrdím, že všechny nové ulice by měly nést jména historických osobností, ale větší pozornost si toto téma zcela jistě zaslouží.

Sdílení je aktem lásky

Další podobné články

Neutěšená dopravní situace ve Školní ulici

Neutěšená dopravní situace ve Školní ulici

Se začátkem školního roku se do roudnické veřejné debaty vrátilo téma bezpečných cest do školy. Na sociálních sítích i v osobních rozhovorech jsem zaznamenal zejména stížnosti na provoz kolem 3. základní školy. V oblasti kolem křižovatky Neklanova a Školní sídlí 3 školky, dvě základní školy, praktická škola a střední odborná škola a učiliště. Již samotný výčet vzdělávacích institucí značí, jak moc je toto místo exponované, a zároveň, jak důležité by mělo být zajistit zde klidnou dopravu, zejména v ranní špičce.

Prosazujeme co největší transparentnost na všech úrovních.

Prosazujeme co největší transparentnost na všech úrovních.

Od začátku funkčního období současného zastupitelstva se snažíme zlepšit transparentnost roudnické radnice na všech úrovních. Co největší veřejná kontrola a spoluúčast občanů na rozhodování města zamezuje korupci a nehospodárnému jednání. Transparentnost patří mezi programové priority Pirátů jak v Roudnici nad Labem, tak na celorepublikové úrovni.