Kousek kvalitního veřejného prostoru

Kousek kvalitního veřejného prostoru

V únoru jsme společně s předsedou našeho místního pirátského sdružení, Bedřichem Hádkem, položili květinu u sochy Jana Husa na Husově náměstí k připomenutí výročí ruské invaze na Ukrajinu. Tato událost mi opět potvrdila, jak nám v tomto místě chybí kousek kvalitního veřejného prostoru.

Prostor kolem pomníku mistra Jana Husa je přirozeným místem setkávání občanů Roudnice i okolních obcí. Lidé se zde sešli během listopadových událostí roku 1989, setkávali se zde při protestech proti střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše, které pořádal spolek Milion chvilek pro demokracii, nebo právě v minulém roce, kdy Putin surově napadl nezávislou Ukrajinu. Stejně tak pomník slouží jako pietní místo, kam politické vedení města pokládá květiny a věnce při významných státních svátcích.

Mám za to, že nejsem jediný, kdo si uvědomuje, že prostor kolem památníku není příliš důstojný. Při ceremoniálních akcích se musí místní radní proplétat mezi zaparkovanými automobily. Socha je také těžko přístupná například pro turisty právě kvůli dopravě v klidu.

Tato problematika je v Roudnici stále aktuální. Byla zmiňována například na skvělé akci Dny architektury, kterou organizovala Galerie moderního umění. Autoři městské dopravní koncepce si také všímají nedůstojnosti veřejného prostoru kolem sochy a navrhují omezit parkování na jihozápadní straně. Myslím si, revitalizaci náměstí v okolí sochy Jana Husa musí podporovat každý roudnický patriot a vlastenec. Vždyť se jedná o tak významnou osobu.

Ostatně, přeměnu parkoviště na prostor pro setkávání podpořili i zastupitelé v minulém volebním období, kteří přijali zmiňovanou dopravní koncepci. Tuto koncepci podporuje i současná vládnoucí koalice, která ji zařadila do svého programového prohlášení.

Mám radost, že existují témata, na kterých v našem městě panuje široká shoda. Těším se, že na výročí sametové revoluce budeme u Jana Husa pokládat květinu a celý akt bude probíhat v mnohem důstojnějším prostředí.

Sdílení je aktem lásky

Další podobné články

Neutěšená dopravní situace ve Školní ulici

Neutěšená dopravní situace ve Školní ulici

Se začátkem školního roku se do roudnické veřejné debaty vrátilo téma bezpečných cest do školy. Na sociálních sítích i v osobních rozhovorech jsem zaznamenal zejména stížnosti na provoz kolem 3. základní školy. V oblasti kolem křižovatky Neklanova a Školní sídlí 3 školky, dvě základní školy, praktická škola a střední odborná škola a učiliště. Již samotný výčet vzdělávacích institucí značí, jak moc je toto místo exponované, a zároveň, jak důležité by mělo být zajistit zde klidnou dopravu, zejména v ranní špičce.

Prosazujeme co největší transparentnost na všech úrovních.

Prosazujeme co největší transparentnost na všech úrovních.

Od začátku funkčního období současného zastupitelstva se snažíme zlepšit transparentnost roudnické radnice na všech úrovních. Co největší veřejná kontrola a spoluúčast občanů na rozhodování města zamezuje korupci a nehospodárnému jednání. Transparentnost patří mezi programové priority Pirátů jak v Roudnici nad Labem, tak na celorepublikové úrovni.