Budou dva nové přechody stačit?

Roudnice nad Labem je kvůli složitému terénu a historickým souvislostem, jako je most začínající uprostřed centra, velmi složitým městem z hlediska organizace dopravy.

Jednou z možností, jak ulevit přetíženým ulicím od hluku a kolon, je zvýšení bezpečnosti a komfortu chodců. Nutnost podpory pěší dopravy konstatuje i dokument “Koncepce organizace dopravy a zklidnění dopravy ve městě Roudnice nad Labem”, který byl schválen minulým zastupitelstvem.

Město naštěstí absenci přechodů vnímá a postupně nové přechody buduje. V nedávné době byl zbudován například přechod v Neklanově ulici, dva další na Třídě T. G. Masaryka, další přibyl v ulici Terezínská. V příštím roce mají být zbudovány další dva nové přechody.

Novy prechod 1


Otázkou je, jestli by Roudnice nad Labem neměla být v tomto ohledu ambicióznější? Míst, která jsou pro přecházení velmi nebezpečná, jsou ve městě spousty. Přechody chybí v blízkosti vlakového nádraží a na cestě k němu v ulici Arnoštova a na náměstí Jana z Dražic. Stejně tak chybí přechody směrem z vlakového nádraží do Bezděkova. Problematické je i přecházení v okolí 1. základní školy a 3. základní školy (zde chybí například přechod mezi budovou školky a školy), nebo naproti gymnáziu. Slavný roudnicky kruhový objezd “u Lály” je problematický nejen pro řidiče, ale pro všechny, kteří by zde rádi přešli směrem k sokolskému stadionu - přechod chybí.

Novy prechod 2



Přecházení je nebezpečné i v okrajových částech Roudnice. Namátkou zmíním “esíčko” v ulici 9. května, v dolní části Podlusk, kde je překonání vozovky téměř nemožné. Přechod chybí i na turisticky exponované cestě na Říp, a to přes ulici Kratochvílova (dopravně vytížená výpadová silnice směrem na Mělník) v lokalitě Na Krásných Horách. To jsou jen některá místa, která by si zasloužila pozornost.

Jaké přechody chybí Vám? Neváhejte se na mě obrátit, zkusíme společně vymyslet, jak se o nový přechod společně zasadit.

Sdílení je aktem lásky

Další podobné články

Neutěšená dopravní situace ve Školní ulici

Neutěšená dopravní situace ve Školní ulici

Se začátkem školního roku se do roudnické veřejné debaty vrátilo téma bezpečných cest do školy. Na sociálních sítích i v osobních rozhovorech jsem zaznamenal zejména stížnosti na provoz kolem 3. základní školy. V oblasti kolem křižovatky Neklanova a Školní sídlí 3 školky, dvě základní školy, praktická škola a střední odborná škola a učiliště. Již samotný výčet vzdělávacích institucí značí, jak moc je toto místo exponované, a zároveň, jak důležité by mělo být zajistit zde klidnou dopravu, zejména v ranní špičce.

Prosazujeme co největší transparentnost na všech úrovních.

Prosazujeme co největší transparentnost na všech úrovních.

Od začátku funkčního období současného zastupitelstva se snažíme zlepšit transparentnost roudnické radnice na všech úrovních. Co největší veřejná kontrola a spoluúčast občanů na rozhodování města zamezuje korupci a nehospodárnému jednání. Transparentnost patří mezi programové priority Pirátů jak v Roudnici nad Labem, tak na celorepublikové úrovni.